søndag 20. februar 2011

Viktig oppskrift: borsjtsj

Du  lage borsjtsj. Fra grunnen av. Fordi du finner ingen poseborsjtsj på butikken. Ja - men det høres da tungvint ut? Og hva er disse greiene?

Jeg overhørte faktisk en gang en samtale der noen spekulerte i dette - hva denne mystiske borsjtsjen var. Det er sikkert noe drikke. Ja, det er jo en sånn russisk greie, så hva ellers skal det være?

Vel - for å gå nyansert til analyse av antagelsen, så er det riktig at borsjtsj har med flytende greier å gjøre. Jeg kan ellers legge til at fargen skal være rød. Ja, det dreier seg om en rødbetsuppe. Suppe? Nåja. Sannheten er at du har laget et ganske middelmådig skvip om du har en flytende rød juice med noen gulrotbiter i - ja, for ikke å si horribelt. En god borsjtsj skal være tykk med mye innhold.

 En god borsjtsj er det beste som finnes, og jeg skal lære deg hvordan du gjør det. Hvis du ikke lager borsjtsj går du glipp av noe fantastisk - ja, noe riktig herlig. Og nei - det nytter ikke å snike seg unna, for du finner ingen ukrainsk eller russisk restaurant i Norge, andre steder enn i Stavanger av alle steder, så du får virkelig innfinne deg på kjøkkenet. Vel - du skal få gå på butikken og kjøpe ingrediensene først.

Så! Her er en oppskrift som rekker til mange porsjoner (åtte-ti). Om du vil, er det selvfølgelig bare å redusere mengdene til de ulike ingrediensene, men hvis ikke kan du ha stående i kjøleskapet, så kan du spise skikkelig mat til frokost, på ordentlig øst-europeisk vis, og slippe disse tørre brødskalkene med Jarlsberg, som du egentlig er lei av.

Borsjtsj kan lages nærmest vegetarisk, men det blir best om du har ekte kjøttkraft. Vanligvis løser man praktikalitetene med kjøttbuljong, men det er godt med kjøttbiter også i. Det vil du ikke finne i alle oppskrifter, men det setter prikken over i-en. Stek da kjøttet før grønnsakene, og hiv i en gryte med litt olje på bunnen. Bruker du ikke kjøtt, ser du forbi dette uthevede avsnittet. 

Du må ha løk. Jeg bruker gjerne to. Du kan til og med ha tre. Disse skal freses i panne. Ja, de skal freses. Olje er tingen. Velg din favoritt. Men unngå solsikke, for den har for mye omega 6, og det vil sende deg hodestups inn i mørke depresjoner.

Hvitløk er et must. Riktignok vil du finne nok av borsjtsj i Polen og de baltiske landene som ikke har spor av hvitløk, men dette er tamt. Selvfølgelig kan du i teorien sløyfe hvitløken om du vil, men det synes ikke jeg noe om. Du bør ha den med. Jo flere fedd, jo bedre. Hakk dem godt opp slik at smaken går ut i suppen.

Du bør ha selleri. Dette trenger du ikke. Du finner mange oppskrifter på borsjtsj uten, men selleri er godt og setter god smak. Bruk så mye du vil. Jeg bruker tre-fire stenger.

FRES DETTE I EN STEKEPANNE! Det skal lukte hvitløk ut i korridoren i blokken du bor i, eller over nabogjerdet om du er priviligert med hus. 


Så - du kan nå helle dette over i en kjele. Ha olje på bunnen av kjelen og sett på svak varme. Ikke ha i væske.

Nå har tiden kommet for hodekål. Du kutter opp hodekål etter smak. Jo mindre biter, jo bedre. Jeg bruker gjerne en halv, men du kan også bruke mer. Fres kålen, og kast oppi gryten sammen med løken, hvitløken og sellerien.

Og så... Rødbetene. Disse fantastiske rotfruktene, grønnsakene, som visstnok skal ha gunstige virkninger på din potens og din lyst og alt som er - og som faktisk ikke løser jernproblemene deres, jenter. Rødbeters jerninnhold er overdrevet, men de smaker godt, og har så langt unngått kreftstempel og alskens sånn, så lang innpå mens dere kan. Du må ha en halv kilo. Minst. Kutt rødbetene opp i bittesmå biter. Det beste er om du bruker ferske rødbeter, men du kan også bruke rødbeter på glass. Sørg da for å unngå rødbeter av typen "mormors hjemmelagede på rotnorsk vis", fordi denne som regel inneholder masse grønne krydder som gir suppen en smak av "Nora" som du ikke vil ha. Ha disse oppi gryten, og la dem ligge litt og godgjøre seg.

Og nå... vann. Hell over noen kopper vann. Ikke for mye. Hvis du legger en skje på toppen av suppen skal den ikke falle til bunns. Da har du laget skvip! Skam deg. 


Du må nå ha kjøttbuljong (eventuelt kjøttbiter, eller begge deler). Du vil som regel trenge en del terninger. Men ikke overdriv heller, da blir det en bitter smak som kan konkurrere med Nora i fabrikkfaktor. Så må du krydre til med salt og dill. Gjerne gressløk og den slags ting. Dersom du er uimotståelig glad i karve, kan du også ha i dette. Men dette er en rett du bør holde chillikrydderet unna, for det blir krasj.

Borsjtsj serveres best med hvitløksbrød eller hvitløksboller til. Dette er utrolig godt, og ikke så rent usunt heller, så kos dere.

Pynt gjerne med en rømmeklatt i suppen etter den er helt over i suppetallerken.


Kortversjon:
(Kjøttbiter om du vil - stekes og has i gryte)

2-3 løk
8 fedd hvitløk
3 stangselleri

Disse stekes og legges så over i kjele.

Hodekål - stekes
Min. 500 gram rødbeter

Has i kjele. Helle over vann. Ikke for mye - under en liter. Så heller du i eventuelle buljongterninger.

Smak til med
salt,
dill.
(gressløk)
(karve).

(rømme)

Server med hvitløksboller eller hvitløksbrød.

Kos deg!

2 kommentarer:

fredrikm sa...

Det virker som om de gangene vi to laget borsjtsj, så gjorde vi det helt feil :P Men dette var fristende! Kanskje kan jeg lage det når jeg kommer hjem i sommer.

Nikolai sa...

Hehe - ja, i forhold til denne oppskriften. Det er flere måter å lage borsjtsj på, men denne er definitivt den beste jeg har prøvd. =)

Tingen er blant annet at grønnsakene må stekes.

Ellers kan du selvfølgelig bruke hvilke grønnsaker du vil. Bare rødbetene er helt obligatorisk.